Emberhiány az egészségügyben: nyugdíjas bérápolókat dolgoztatnak a Péterfy kórházban

Emberhiány az egészségügyben: nyugdíjas bérápolókat dolgoztatnak a Péterfy kórházban

Alacsony órabéren tartott nyugdíjasokat kénytelen foglalkoztatni a budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház, annyira nincs ember.

Nyugdíjasokat vennének föl segédápolói és orvosírnoki munkakörökbe is a Péterfy kórházba, tavaly pedig munkaerő-kölcsönzőkön keresztül béreltek nővéreket és műtősöket - írta meg a HVG.

Egy nyugdíjas munkaerőt közvetítő szervezeten keresztül próbálják orvosolni az emberhiányt.

Fizikai és szellemi munkakörökbe is keresnek dolgozókat. A segédápolókon és orvosírnokokon kívül keresnek még szennyesátvevőt, mosogatót, varrónőt is. Erre azért van szükség, mert 9000 dolgozó hiányzik az egészségügyi ágazatból.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy koronavírus-járvány idején alkalmaznának veszélyeztetett korú embereket.

bérnővérek, bérápolók alkalmazása azért éri meg, mert általában kevesebb bért kapnak, mint a főállásúak. Ennek ellenére korábban az is előfordult, hogy főállású ápolók vállaltak másodállást bérápolóként. Egy fizetésből nem tudtak megélni.

A Péterfy kórház által indított közbeszerzést a  Pesti Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet nyerte.

Még a szellemi munkakörben foglalkoztatottakért is csak 1427 forintos óradíjat számol fel a szervezet, a fizikai dolgozókért pedig mindössze 1091 forintot kérnek óránként. Képzeljük el, hogy mennyi a szövetkezet lehúzása és az adózás után pénzt kap végül egy idős, nyugdíjas ápoló az áldozatos munkájáért!

 

És képzeljük el, mi lesz egy idős ápoló sorsa, ha netalán elkapja a kórházban a koronavírust!

 Via.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.10.22

Így emlékezhetsz meg idén 1956 hőseiről

Méltó módon emlékeznél meg az '56-os forradalom és szabadságharc hőseiről? Idén több eseményen is megteheted! Mi pedig Facebookon fogjuk közvetíteni a legfontosabb történéseket.

  • 2020.10.22

Karácsony: az EU-pénzek felét az önkormányzatokon keresztül használjuk fel!

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöksége támogatja a Szabad Városok kezdeményezését, amely célja, hogy az Európai Unió válságkezelő támogatása a kiváltságosok gazdagodása helyett a többség javát szolgálja - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.

  • 2020.10.22

Laborország: Ausztria szigorít, Orbán mégsem követi a példáját

Úgy néz ki, a miniszterelnök szabadjára engedte a járványt Magyarországon és a súlyos helyzet ellenére sem vezet be újabb korlátozásokat.