Kincses Gyula: ez az eljárás hihetetlenül irritáló és ellenszenves volt

Kincses Gyula: ez az eljárás hihetetlenül irritáló és ellenszenves volt

A Magyar Orvosi Kamara elnöke a Fidesz-kormány által hozott új, az egészségügyi dolgozók jogállását szabályozó törvényt értékelte a Klubrádióban.

Mivel Kásler Miklós elvileg az egészségügyért is felelős miniszterről már mindenki számára nyilvánvaló, hogy erre is alkalmatlan, Kincses Gyula a MOK elnöke Pintér Sándor belügyminiszterrel tárgyalt szerdán a múlt héten elfogadott fideszes törvényről. Erről számolt be a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában.

„Csak így tovább, ennek álljuk útját” - foglalta össze némileg ellentmondásosan az orvosi szakma véleményét.

A béremelés több, mint időszerű volt, de az orvosokat felháborítják azok a dolgok, amiket egyeztetés nélkül, mintegy meglepetésként csomagolt a törvénybe a kormány.

A törvénynek nagyon nagy az elutasítottsága, és ennek több oka van. Az egyik maga a tartalma, hiszen vannak benne olyan pontok, amelyeket objektíven, higgadtan szemlélve is elfogadhatatlannak tartunk, és ezeken változtatni kell - mondta Kincses Gyula

Orbán a törvény beterjesztése előtt eljátszotta, hogy egyeztet a szakmával. Magával Kincses Gyulával is tárgyalt. Utólag az orvosok és a kamara elnöke is megdöbbentek, hogy mit fogadott el valójában a parlament. Kincses Gyula hozzátette:

"Egy törvény megítélését mindig befolyásolja a születésének módja, és maga az eljárás hihetetlenül irritáló, ellenszenvet keltő volt."

Pintér Sándor elviekben nem zárkózott el a törvény korrigálásától.

Nem szabad alkalmazotti státuszba vagy valamilyen társas vállalkozásba kényszeríteni az eddig független háziorvosokat.

A konzultáción szóba került még az alapellátás megreformálása is. A kormány szeretné elterjeszteni a háziorvosok körében a csoportpraxist vagy praxisközösséget. A MOK egyetért azzal, ha erre lehetőséget teremtenek, de nem szabad ebbe belekényszeríteni a háziorvosokat. Azokat is támogatni kell, akik a hagyományos formában rendelnek.

A másik fontos egészségügyi dolgozókat tömörítő szervezet Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) tagjai is nagy arányban elutasítják a rájuk kényszerített törvényt. Harmaduk akár utcára menne, hogy tiltakozzon.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.10.22

Így emlékezhetsz meg idén 1956 hőseiről

Méltó módon emlékeznél meg az '56-os forradalom és szabadságharc hőseiről? Idén több eseményen is megteheted! Mi pedig Facebookon fogjuk közvetíteni a legfontosabb történéseket.

  • 2020.10.22

Karácsony: az EU-pénzek felét az önkormányzatokon keresztül használjuk fel!

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöksége támogatja a Szabad Városok kezdeményezését, amely célja, hogy az Európai Unió válságkezelő támogatása a kiváltságosok gazdagodása helyett a többség javát szolgálja - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.

  • 2020.10.22

Laborország: Ausztria szigorít, Orbán mégsem követi a példáját

Úgy néz ki, a miniszterelnök szabadjára engedte a járványt Magyarországon és a súlyos helyzet ellenére sem vezet be újabb korlátozásokat.