Oktatás járvány idején: Orbánék cserben hagyták az iskolákat

Oktatás járvány idején: Orbánék cserben hagyták az iskolákat

Nagy a zűr az iskolákban, pedig csak 2 hete kezdődött el a tanév. Több iskolában karantén van, kevés a pedagógus. A kormány semmilyen segítséget nem adott az iskolaigazgatóknak, tanároknak.

Terv nélkül indult el az idei tanév

A kormánynak több hónapja is lett volna arra, hogy olyan felszereléssel, intézkedésekkel lássa el az oktatási intézmények vezetőit, amely megóvta volna a tanárokat, és a diákokat. A szakszervezetek többféle megoldással is előálltak, ám őket Orbánék meg sem hallgatták.

A koronavírus rögtön az évnyitók idején megjelent az iskolákban, óvodákban. Voltak olyan vidéki, és fővárosi intézmények is, ahol már az első héten karanténba kerültek diákok, vagy pedagógusok. Ez azonban nem zavarja a kormányt, amit eddig elrendeltek, azok nagy része is teljesen betarthatatlan intézkedés.

Teljes a káosz az iskolákban

HVG úgy tudja, hogy nem egyértelmű mi alapján rendelnek el karantént egy osztálynál, vagy iskolában. Van olyan fővárosi középiskola, ahol 10 diák is fertőzött, különböző osztályokban, de osztálytársaikat nem küldték haza. A szülőket értesítették, hogy ha akarják otthon tartják a gyereket, de nem kötelező. Olyan diákról is tudnak, akinek voltak tünetei, koronavírus-tesztet csináltak neki, és amíg az eredmény meg nem érkezett bejárt az iskolába. 

Székesfehérváron egy egész osztályt és az osztályfőnököt is hazaküldték egy fertőzött diák miatt, Szombathelyen és Pécsen is több osztályt hazaküldtek, mert 1-1 tanár tesztje pozitív lett. Volt, ahol a teljes tanári kar karanténba került. 

Szeptembertől az Emmi Köznevelési Államtitkársága és a Nemzeti Népegészségügyi Központ területileg illetékes szerve közösen dönti el, hogy az adott közoktatási intézményben szükséges-e elrendelni rendkívüli munkarendet. Rajtuk kívül az Oktatási Hivatal rendelhet el rendkívüli szünetet. Ezt a jogot tehát elvették a polgármesterektől, intézményvezetőktől. 

Kötelező lázmérés lesz - de ki csinálja és mivel?

Orbán Viktor múlt héten bejelentette, hogy októbertől a belépéskor hőmérőzni fogják a gyerekeket. Viszont azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ezt a feladatot ki végzi majd el, és milyen eszközökkel. Ugyanis a legtöbb iskolának nincsen érintésmentes hőmérője. Azt sem lehet tudni, hogy mi lesz azokkal a gyerekekkel, akikről a belépéskor derül ki, hogy hőemelkedésük van. 

 

Népszava megérdeklődte az EMMI-nél, hogy pontosan mit jelent a felcsúti miniszterelnök bejelentése. Azt a választ kapták, hogy "ha egy gyermeknél, pedagógusnál vagy egyéb dolgozónál fertőzés tünetei észlelhetők, haladéktalanul el kell őt különíteni, egyúttal értesíteni kell az iskola-egészségügyi orvost, aki az érvényes eljárásrend szerint dönt a további teendőkről".

A legtöbb iskola így is tanárhiánnyal küzd. Van ahol nincs is védőnő, vagy iskolaorvos. Kinek a feladata lesz végrehajtani az előírtakat? Nagyjából 1000 iskolaorvos hiányzik a rendszerből, vannak olyan orvosok, akik 8-10 iskolát látnak el. 

A lázmérést egyébként a szakszervezetek is javasolták már augusztusban, de akkor javaslatuk süket fülekre talált a minisztériumnál. Mostanra a szakértők szerint már túl késő, a járvány elkezdett terjedni az iskolákban.

Ez leginkább egy látszatintézkedés, de még annak sincs eléggé átgondolva – nyilatkozta a Népszavának Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának elnökhelyettese.

A kormány a felelősséget átadta az intézmények vezetőinek

Az oktatási intézményekben a járványügyi intézkedések betartását, valamint a megfelelő tisztító- és fertőtlenítőszerek, kézfertőtlenítők, folyékony szappanok, papír kéztörlők meglétét is ellenőrzik szúrópróbaszerűen a kormányhivatalok népegészségügyi feladatkörében eljáró járási, valamint fővárosi kerületi hivatalok - derül ki az EMMI mai közleményéből. 
Az Embertelenségi Minisztérium szerint az iskolák vezetőinek saját maguknak kell tervet készíteni a járvány lassítására. Pedig ez egyértelműen állami feladat lenne.

Ki fogja megvédeni a gyerekeket a vírustól? Talán az iskolaőrök?

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.10.22

Így emlékezhetsz meg idén 1956 hőseiről

Méltó módon emlékeznél meg az '56-os forradalom és szabadságharc hőseiről? Idén több eseményen is megteheted! Mi pedig Facebookon fogjuk közvetíteni a legfontosabb történéseket.

  • 2020.10.22

Karácsony: az EU-pénzek felét az önkormányzatokon keresztül használjuk fel!

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöksége támogatja a Szabad Városok kezdeményezését, amely célja, hogy az Európai Unió válságkezelő támogatása a kiváltságosok gazdagodása helyett a többség javát szolgálja - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.

  • 2020.10.22

Laborország: Ausztria szigorít, Orbán mégsem követi a példáját

Úgy néz ki, a miniszterelnök szabadjára engedte a járványt Magyarországon és a súlyos helyzet ellenére sem vezet be újabb korlátozásokat.