Lesz elég méz, de mennyibe fog kerülni? Erre már nem válaszol Nagy István

Lesz elég méz, de mennyibe fog kerülni? Erre már nem válaszol Nagy István

Mosonmagyaróvár országgyűlési képviselője büszkén jelenti, hogy a mézből a gyenge termelés ellenére is van elég. Arról viszont elfeledkezett, hogy mennyire drága lesz így, főleg az alacsonyabb fizetések mellett.

Nagy István agrárminiszter saját oldalán számolt be az országos mézügyekről. A magyarok évente körülbelül 10 ezer tonnát fogyasztanak, és annak ellenére, hogy az idei év termése alacsony volt, ezt a határt még meg tudják tartani.

A mostani gazdasági problémák mellett azonban az embereket jobban foglalkoztatja az, hogy miképpen változnak majd az árak.

A repce virágzását idén aszály miatt csúnyán visszamaradt, az akácokat elképesztő fagykárok érték, a napraforgók pedig az idei hűvös, csapadékos időjárást csúnyán megszenvedték. Az elmúlt öt év átlagos mézhozama 20 és 32 ezer tonna között volt, azonban ez folyamatosan csökken, idén pedig gyakorlatilag lezuhant.

A méhészet 20 ezer magyar család megélhetését biztosítja. 1,2 millió méhcsaládot nevelnek, az ő mézükből van a nemzetközileg elismert exportunk is. Emiatt jobb lenne, ha nem kerülgetné a témát, és tényeket közölné.

Általában évi 17,5-23,5 ezer tonnát szállítunk ki, de az idei állapotok mellett így elég keveset tudtunk termelni. A méhészek nagy bevételektől esnek el, és ezt az árak is mutatni fogják. Ha pedig a kormány erőltetni akarja az exportálást, a magyar embereknek nem lesz elég pénze, hogy megvásárolják.

És akkor nem számít, hogy van-e 10 ezer tonna méz itthon, vagy sem.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.10.20

Iszonyú a zsúfoltság az idősotthonokban - Orbánék sunyítanak

A vámpírkormány még a koronavírus-járvány idején sem képes helyet biztosítani az ápolásra szoruló időseknek. Oda jutottunk, hogy ma jó pénzért is nehéz idősek otthonába kerülni.

  • 2020.10.17

A Kisalföld kockázatos úticél, 2600 felett a megyei fertőzöttek száma

Nagyon gyorsan terjednek a fertőzöttek, itt az idő, hogy komolyabb szabályozások legyenek a Kisalföldön.

  • 2020.10.07

4 ezer milliárdba kerül a magyar dolgozóknak a Fidesz alkalmatlansága

Az Uniótól hatalmas segítséget kaphattak volna a magyar dolgozók. A pályázatot viszont a Fidesz sikeresen összecsapta, ezért nem kapunk semmit.